Rafás bácsi

Wellness | Mártoni Csárda

Rafás Máté, már az ötvenes évek végén tiszteletbeli halász volt, utolsó, híres tagja a levitézlett bokornak. Szigetszentmártonban lakott, új házát már évek óta építgette a szigetszentmártoni parton, de a vakolás sehogy sem akart befejeződni.
Napjait megosztotta a kikötő mellett épült Halászcsárda és a csárdával szemben zöldellő apró szigetecske között. Saját ladikján billegett által a szigetre, ott olyan festői, öreg, évszázados kunyhója volt, tele halász-szerszámokkal, hálókkal, csáklyákkal, hogy Hermann Ottó halászati könyvének is becsületére vált volna. Hatalmas hársak őrizték a meghitt tanyát, afféle kis erdőcske volt a sziget, egyetlen öreg lakóházzal Máté bácsi szomszédságában.

Máté bácsinak – ez afféle nyugdíj és tisztelet jele volt – negyven varsát volt szabad az apró sziget még apróbb öblébe kitennie, s csak pontyot volt szabad fognia. Amit fogott, megette a feleségével, avagy a feleség – végtelenül kedves nénike – eladta Szigetszentmártonban régi vevőinek.

Rafás Máté bácsit ‘ismerték zsiliptől zsilipig, őt valóban halászdinasztia sarjaként lehetett tisztelni. Talán már Árpád apáink bejövetelekor itt tanyázott valamelyik első Rafás.
Sokat ült és beszélgettünk a mindig népes, népszerű csárda előtt, a vízpartra tett asztalok valamelyikén sörözve. Érdemes volt vele diskurálni, hiszen tengerész múltja volt: az első világháborút az osztrák–magyar haditengerészet két legnagyobb hajóján szolgálta végig, a Szent Istvánon és a Viribus Unitisen. Végül nyolc évnyi szolgálat után a Zrínyi elnevezésű hajóról szerelt le.
A parti sörhivatalban nagyon kedvelték Őt fiatalok s vének. Minden arra haladó megvendégelte egy korsó sörrel, gyakran egy-két óra alatt úgy körbe volt rakva söröskriglikkel az öregúr, mintha legénybúcsúját tartotta volna. Nem kellett félteni, be is nyakalta mind becsületesen.

Wellness | Mártoni Csárda
Wellness | Mártoni Csárda

A kis szigetnek nevet a közvélemény adott: róla nevezték el. Valaki azonban, – teljes befolyásával – elvetődött csónakom a szigetre, megtetszett neki, tekintélye volt, nyaralót épített Rafás bácsi szomszédságába.
Aztán érkezett dereglyéken az építési, anyag csőstül. Rafás bácsi hirtelen egy nyüzsgő telep közepébe ágyazódott. Kinézték. Rafás bácsi nemsokára el is szunnyadt. Végképp. Kis háza összedőlt, már helye is másé. Az utolsó halász búcsúzott el vele. Tiszteletbeli halászként temették el. De lásd! Rafás bácsinak örök élete lett: a Ráckevei Duna-ág legújabb vízi-térképén egy picike zöld folt mellett ott virít a név: Rafás-sziget. Hivatalosan.

v

Olvasta már?

Tréningek, konferenciák

ÉPÜL A CSAPAT!Talán a kétezres évek nagy szállodaépítési időszakának idejére datálható a csapatépítő tréningek szerepének megerősödése hazánkban. Az ezredforduló előtt a piac eléggé centralizáltan működött, a főváros monopol szerepe elvitathatatlan volt. Az újonnan...

KIS DUNA – NAGY NAP

A tradicionális lakodalmak időszaka a rügyfakadástól egészen a színpompás őszi hónapokig tartott, de felgyorsult világunk már teljesen felülírta ezen íratlan szabályokat, így nyugodtan kijelenthető, hogy egy csodálatos esküvő az év bármely időszakában tökéletesen...

Tököli Vadásztársaság

1997-ben megalakult a Tököli Gazdák Vadásztársasága, amely korábban a Csepel Autógyárhoz illetve Szigethalomhoz tartozott. 20 évig tudhatják magukénak a mintegy 3145 hektár terület fenntarthatóságának és vadállományának ütemtervét. Feladataik közé tartozik többek közt...

Sváb konyha

Szigetszentmárton első, okleveles említése 1285-ből származik, s az alkalomból íródott, hogy itt fogadta a Csepel-szigeti nemesség IV. (Kun) László királyt. Százötven esztendővel később, a Lázár deák által Csepel-szigetről készített térképen mindössze Ráckeve és...