Sváb konyha

Esküvő a Mártoniban

Szigetszentmárton első, okleveles említése 1285-ből származik, s az alkalomból íródott, hogy itt fogadta a Csepel-szigeti nemesség IV. (Kun) László királyt. Százötven esztendővel később, a Lázár deák által Csepel-szigetről készített térképen mindössze Ráckeve és Szigetszentmárton lett berajzolva, vagyis a XVI. század első felére csak ez a két település vészelte át a török pusztítást.

Az ottomán hódoltság idején meggyérült Csepel-szigeti lakosságot Savoyai Jenő herceg pótolta az Ulm környékéről ide telepített svábokkal.

Mártonban közel 20 család telepedett meg 1730-ban, akik vízi úton, a Dunán érkeztek bárkákon. A település életét és jövőjét szignifikánsan meghatározta ez a folyamat, hisz az őstelepesek mai leszármazottai máig őrzik az eredeti sváb hagyományokat. A történelmi Magyarország területén lakó németeket leginkább csak sváboknak nevezzük. A „sváb” elnevezés azonban nem más, mint kényelmes gyűjtőfogalom, hiszen a hazánkba települő s német-ajkú közösségeket mind Sváb-föld szülötteivel, a svábokkal azonosítja.

Ha a hazai kulináris élet álláspontját tekintjük, szinte az összes mesterszakács és szakmabeli egybehangzóan kiáll azon vélemény mellett, hogy a betelepülő svábok által képviselt technológiák és felhasznált alapanyagok komoly hatással voltak a magyar gasztronómia kialakulására és fejlődésére.

A német és a magyar konyha összefonódása már István király idejében megkezdődött, amikor Gizella bajor hercegnőből magyar királyné lett, és a magyar paprika éppúgy hatott a sváb ételek ízvilágára, mint ahogy a sváb savanyú ételek, a káposzta, a burgonya, a levesek megjelenése a magyar konyhában. Fontos tehát, hogy a magyar gasztrokultúra egyik meghatározó elemeként aposztrofálhatjuk a sváb ételeket.

A betelepülő sváb parasztok a fehér búzakenyeret kedvelték a legjobban, de még a tehetősek is kevertek egy kis rozslisztet a kenyérliszthez. A szegény családok a kenyeret általában fele búza- és fele rozslisztből sütötték, vagy számos esetben a rozsliszt valamennyivel kevesebb volt.

Az ínséges időkben pedig kukorica-, árpa- vagy lencsekenyér is az asztalra kerülhetett. A szegény emberek a kenyeret üresen is elfogyasztották, megsózva, akár vöröshagymával megspékelve.

A sváb telepesek nem csak kényszerűségből fogyasztották a sós vagy a sós-paprikás kenyeret, hanem azért, mert kedvelték is. A főzelékeket és a mártásokat hagyományosan villára szúrt kenyérrel tunkolták.

A sváb konyhának rengeteg jellegzetessége van. Ezek közül talán a legkiemelkedőbb a sváb sonka, a sváb szalonna és az íncsiklandozóan finom sváb kolbász, tehát a sertéshús-feldolgozás és azon termékeinek sváb módon történő elkészítése. Ezek a termékek, ha nem is rendelkeznek igazi védjeggyel, de mindenképp márkát jelentenek. A falusi sváb/német konyhát a sokféle sült és kifőtt tészta, a gyakori krumplifogyasztás jellemzi, a paradicsom- és gyümölcsmártások, a tej és tejtermékek állandó helyet követelnek az étrendjükben.

A falusi disznóvágások során minden kezük ügyébe esőt, belet megtöltöttek és füstöltek, ezzel is tartósítva a húst. Ebből alakult ki például a disznósajtok elődje is, melyet szajmókának neveztek, s nemes egyszerűséggel a „szegény ember eledele” jelzőt akasztották rá.

A sváb konyha ma talán legnépszerűbb terméke a stifolder, mely egy nagyon ízletes kolbász. Eredetileg még paprika nélkül készítették, sőt – eredetileg hurkának tervezték, de legvégül mégis csak kolbász lett belőle. Az összetevők között megtalálhatjuk a főtt dagadót és a tokát is, illetve vágás-meleg kolbászhúst, de a titok legfőképpen a fűszerezésben rejlik.

v

Olvasta már?

Valentin napi vacsora Gitanoval

Olyan Valentin napi menüsorral készülünk, amitől az urak és a hölgyek is elérzékenyülnek, mindehhez minőségi élőzenét, egy-két pohár bort és egy kellemes parti andalgást ajánlunk! Az ottalvósoknak egy visszautasíthatatlan szállás-ajánlatunk is van. Várjuk szeretettel! Asztalfoglalás ajánlott!

Park Hotel**** Bük

Cégcsoportunk legújabb gyöngyszeme: Park Hotel Bük és Hordó Étterem – a Jola teljes kivitelezésében. Augusztusban nyitotta meg a JOLA Csoport a kedvelt vasi fürdővárosban legújabb szállodáját, a 17 szobás Park Hotel Büköt…

A megújuló Mártoni

2021 év végén kezdett hozzá cégünk a Mártoni Rendezvényház & Szálloda felújítási munkáihoz. A beruházó kéréséhez tartva magunkat hoztunk létre egy már-már megkopott, paprika szaftos időket idéző
nosztalgikus épületből, modern, funkciójában, esztétikájában megfelelő színvonalat képviselő épületegyüttest.

Autokozmetika

Akár egy kiadós ebéd, vagy vacsora alatt is új autót varázsolunk kedvencedből!

Eszközbérlés

Rendezvényeszközökre van szükségetek?

Nekünk van, nektek egyszer kell csak – tehát felesleges megvennetek.